skip to Main Content
Enrique Campaner

Nascut a Barcelona el 1973, autodidacta, fins a 2003 quan comença a estudiar fotografia a l’Escola Internacional de fotografia GRISART a Barcelona, després d’alguns viatges fotografiant Àfrica, Índia, Nepal comença a formar-se en fotoperiodisme. Establert a Baixas (Catalunya Nord) des de fa dos anys treballa en diversos projectes sobre “La Retirada” i els camps de concentració a França. Des de l’1-0 fins al moment ha seguit fotografiant tots els esdeveniments importants a Barcelona.

Presenta una sèrie de fotografies fetes en 4 dies importants a Barcelona, des de l’1-0 del 2017 fins a 14 de juliol del 2018. En tot aquest temps els mitjans de comunicació han donat a conèixer moltes imatges violentes del procés i en particular de l’1-0. Aquests dies van ser per a tothom, dies amb molta incertesa.

Totes aquestes fotografies van ser preses sense una intenció determinada, van anar prenent forma durant aquest últim any. L’1-0 inconscientment vaig anar a Barcelona per veure el que passava aquest dia i vaig decidir anar a Instituti Miquel Tarradell. Dia de pluja i amb molta participació per als votants, es va poder votar sense cap problema, la policia no va intervenir en aquest institut. Els següents dies, el 10-oct-2017 i el 27-oct-2017 amb la declaració de la independència, van ser uns dies bastants intensos i amb molt seny per part del independentisme, ja que vaig ser testimoni de tots aquests moviments i manifestacions.

Potser la sensació que vaig rebre, va ser la energia de la gent i això és el que crec que pot donar sentit a aquestes fotografies, ”res de violència” per part del independentisme, un referent per altres llocs de com defensar una cultura. El dia 27-oct-2017a contrapartida es va fer una manifestació per la ”unitat d’Espanya” per tota Barcelona, amb alguns incidents violents.

Han passat nou mesos de l’1-0 i encara es segueix amb el mateix camí cap el seny català per aconseguir justícia i un referent per a altres països: ”que no desapareguin les petites cultures”.

El 14-juliol-2018 es va fer una manifestació per l’alliberament dels presos polítics i exiliats a l’estranger, més de 300.000 persones van assistir des de la Plaça de Espanya fins a la presó “model” de Barcelona amb la presència de polítics, familiars dels presos i exiliats. Els CDR van ocupar la presó “model” fent un manifest pacífic en contra de la justícia espanyola.